Elég sok időt töltök a konyhába, mégis ma sütöttem életem első kenyerét, nem mintha a kenyérsütés olyan hétköznapi dolog lenne... Tegnap kaptam a receptet és gondoltam kipróbálom. Közzé teszem itt is , hátha valaki kedvet kap a kenyérsütésre:)
225 ml meleg víz
375dkg liszt
fél csomag élesztő
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
fél pohár kefir, joghurt vagy tejföl
1 evőkanál olaj
pár csepp ecet
Ez fél kilós kenyér receptje. Az élesztőt a cukorral és kb fél deci vizzel elkeverem,addig hagyom amíg a lisztet kimérem. Ezután keverőtálba rakom a lisztet, sót, keflrt, olajat. ecetet, összekevertem, és hozzáadtam az élesztőt is. 10-15 percig dagasztottam robotgéppel. Letakarva 2 óráig kelesztettem, amíg kétszeresére kelt.
Lisztezett lapon ujra átgyúrtam, de nekem puhának tünt a tésztája a recept szerint, ezért annyi lisztet adtam hozzá, hogy jó puha , de gyúrható tésztát kaptam. hosszúkásra formáltam,beletettem egy ovális jénai edénybe, tetjét bevagdostam, kis vizzel megkentem, majd újra hagytam kelni egy órát.
Előmelegítettem a sütőt 250 fokra, letakarva (alufóliával is lehet) sütöttem 15 percig, majd a sütőbe alulra tettem egy tepsit tele vízzel, és levettem a tetejét, a hőfokot pedig visszavettem 180 fokra.
Recept szerint 35-40 percig kell sütni, de én 50 percig sütöttem, talán mert nem minden sütő egyforma.
Gyönyörű és ízletes fehér kenyér lett belőle.
Utolsó kommentek